Sunday, 14 July 2013

CARA MEMBUAT SAMBAL GORENG TEMPE

CARA MEMBUAT SAMBAL GORENG TEMPE

(RANGUP DAN SEDAP)

Bahan A

1 keping tempe (rm 1.00)
4 biji kentang
200 gm ikan bilis
5 biji bawang merah kecil
3 ulas bawang putih
50 gm kacang tanah
sedikit air asam jawa
1/2 cawan gula
sedikit garam
sedikit minyak (setengah senduk)

Bahan B 

10 tangakai cili kering
3 biji bawang merah kecil
3 ulas bawang putih

CARA MEMBUAT

1. Kentang dihiris nipis  dan kecil seperti batang mancis rendam sekejap tos dan goreng hingga betul2 garing dan rangup
2. Hiris tempe kecil2 dan nipis kemudian digoreng hingga garing dan rangup
3.  Ikan bilis dibelah dua, bersihkan dan di goreng 
4. mayang halus bawang merah dan putih, goreng hingga garing
5. goreng kacang tanah 

pastikan bahan ini sentiasa rangup

Kisar bahan B dengan sedikit air

Cara untuk menumis:

1. Sediakan kuali masukkan minyak masak , tumis bahan kisar masukkan gula, garam dan air asam jawa (dlm satu sudu) kacau sehingga pekat dan kecilkan api.

2. Masukkan kesemua bahan goreng tadi kacau rata sehingga 5 minit dan terus tutup api.

3. Sejuk kan dan simpan di tempat yg kedap udara

bahan goreng perlu digoreng garing untuk mengelap ia lemau bila digaul dgn sambal...

jangan bubuh air semasa menumis kerana sambal yang berair akan memyebabkan bahan goreng lemau setelah sejuk.


sambal goreng ini biasanya tahan sehingga 2 atau 3 minggu


Nampak macam senang tapi sebenarnya remeh sedikit tapi tak salah mencuba... 





No comments:

Post a Comment