Thursday 18 July 2013

KARI UDANG GALAH



KARI UDANG GALAH
(Udang galah  Sg Perak)

Hasil tangkapan suami kawan yang rajin memancing
sekilo dia jual dalam rm 38.... 


                                                                      (dah siap)
                                         
                                         
                                   (1 kg udang)


KARI UDANG GALAH SIMPLE

1 Kg udang galah sederhana besar
2 paket kecil rempah kari adabi
sebiji terung bulat (potong 4)
sebiji kentang (potong 4)
sebiji tomato (potong 4)
4 biji bawang merah kecil (hiris)
kayu manis
bunga lawang
daun kari
4 sudu (cili kering belender dgn bawang besar, bawang putih dan halia)
500 gm santan (jgn terlalu pekat atau cair)
1/2 keping asam gelugur 
garam secukup rasa
gula sikit (jika suka)

Cara membuatnya

Tumis bawang hiris dah kuning masukkan cili blender, masukkan rempah kari, kayu manis, bunga lawang, daun kari dan kacau rata... masukkan 2 cawan air dan masak kentang dahulu dan separuh masak barulah masukkan udang galah, terung, tomato dan asam keping

Akhir sekali masukkan santan... kacau sampai udang masak.. 





Sunday 14 July 2013

CARA MEMBUAT SAMBAL GORENG TEMPE

CARA MEMBUAT SAMBAL GORENG TEMPE

(RANGUP DAN SEDAP)

Bahan A

1 keping tempe (rm 1.00)
4 biji kentang
200 gm ikan bilis
5 biji bawang merah kecil
3 ulas bawang putih
50 gm kacang tanah
sedikit air asam jawa
1/2 cawan gula
sedikit garam
sedikit minyak (setengah senduk)

Bahan B 

10 tangakai cili kering
3 biji bawang merah kecil
3 ulas bawang putih

CARA MEMBUAT

1. Kentang dihiris nipis  dan kecil seperti batang mancis rendam sekejap tos dan goreng hingga betul2 garing dan rangup
2. Hiris tempe kecil2 dan nipis kemudian digoreng hingga garing dan rangup
3.  Ikan bilis dibelah dua, bersihkan dan di goreng 
4. mayang halus bawang merah dan putih, goreng hingga garing
5. goreng kacang tanah 

pastikan bahan ini sentiasa rangup

Kisar bahan B dengan sedikit air

Cara untuk menumis:

1. Sediakan kuali masukkan minyak masak , tumis bahan kisar masukkan gula, garam dan air asam jawa (dlm satu sudu) kacau sehingga pekat dan kecilkan api.

2. Masukkan kesemua bahan goreng tadi kacau rata sehingga 5 minit dan terus tutup api.

3. Sejuk kan dan simpan di tempat yg kedap udara

bahan goreng perlu digoreng garing untuk mengelap ia lemau bila digaul dgn sambal...

jangan bubuh air semasa menumis kerana sambal yang berair akan memyebabkan bahan goreng lemau setelah sejuk.


sambal goreng ini biasanya tahan sehingga 2 atau 3 minggu


Nampak macam senang tapi sebenarnya remeh sedikit tapi tak salah mencuba...