Saturday 7 December 2013

CARA BUAT JEMPUT PISANG

JEMPUT PISANG (CEKODOK PISANG)

Jom buat jemput pisang senang ja... 



Untuk sarapan pagi atau minum petang...

Bahan-bahan:

500 gm pisang yang telah dibuang kulit
1 sudu gula castor
150 gm tepung kek atau tepung gandum
secubit garam (kalau tak bubuh pun tak apa)
minyak masak untuk mengoreng

Cara-cara membuatnya

1. Lenyek pisang (jangan blender) sampai hancur dan kelihatan berair
2. masukkan tepung gaul rata
3. goreng dalam minyak sederhana panas 

selalunya jemput pisang yang dah masak ni warnanya akan kelihatan keperang-perangan macam di atas... 

Senang ja buat nya...

Pisang yang selalu orang gunakan buat cekodok ni biasanya pisang awak... pisang berangan atau pisang emas pun boleh tapi ia dah manis kalau bubuh gula sikit ja...

Kalau guna pisang abu rasanya akan masam sikit.... lebihkan gula baru sedap sikit...

Ini namaya pisang Awak dalam 1 kg harganya sekarang
 dah mencecah rm 3.50



Jemput pisang ni saya gunakan tepung kek sebab dah kehabisan tepung gandum biasa..... guna tepung kek ni memang sedap....





No comments:

Post a Comment